#hiljadekamera diskusija uživo

Članovi inicijative #hiljadekamera i njihovi gosti iz zemlje i regiona razgovarali su o Beogradu na pragu distopije u četvrtak uveče, uz živi prenos preko kanala SHARE Fondacije na društvenim medijima. Govorilo se o tehnologijama prepoznavanja lica i nezakonitosti sistema biometrijskog nadzora, kao i o tokovima naših podataka u vreme kada države i korporacije pretvaraju san o globalnom povezivanju ljudi i ideja, u noćnu moru kontrole. 


Razgovor je vodila profesorka beogradskog FDU Ana Martinoli, a učestvovali su predstavnici SHARE Fondacije Andrej Petrovski, Danilo Krivokapić, Bojan Perkov, Anka Kovačević i Filip Milošević. U diskusiju su se putem video-linka uključili Vladan Joler (SHARE Fondacija/Akademija umetnosti NS), Domen Savič (Državljan D, Slovenija), Bojana Jovanović (KRIK) i Sonja Stojanović Gajić (BCBP).

Građani mnogo više stradaju od rupa na ulicama nego od uličnog kriminala, bezbednost se ne unapređuje totalnim biometrijskim nadzorom, napomenula je Sanja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Ona je dodala da policija već ima način da prikuplja podatke građana kroz postojeće sisteme, a da do danas građani nisu dobili jasno obrazloženje zašto je potreban nov instrument.

Realizacija vizije Beograda kao prvog glavnog grada na tlu Evrope sa opštim biometrijskim nadzorom, ulazi u drugu godinu sa najmanje hiljadu pametnih kamera već instaliranih na skoro 500 lokacija u javnim prostorima. Toliko traje i borba protiv teškog narušavanja privatnosti, ukidanja slobode okupljanja, kršenja ustavnih garancija i zakonske zaštite građanskih prava.

Okupljeni u neformalnu inicijativu #hiljadekamera građani, aktivisti i organizacije pokrenuli su niz akcija – od lova na kamere koje se ucrtavaju na javnu mapu, jer policija nije ispunila svoju zakonsku obavezu da objavi i označi sva mesta pod nadzorom; do učešća u evropskoj kampanji za zabranu biometrijskog nadzora. Potpisivala se peticija, prikupljala su se sredstva za dalju pravnu i aktivističku borbu, delili su se raznovrsni informativni i promotivni materijali.

Sistem pametnog video nadzora nije zakonit jer nesrazmerno i neselektivno ograničava slobode i ljudska prava, protivno domaćim i međunarodnim standardima i propisima. Previše je primera nekažnjive zloupotrebe ličnih podataka prikupljenih kroz postojeće sisteme policijskog nadzora, da bismo svoja prava i slobode sada prepustili rizicima algoritamske identifikacije i praćenja.

Pošto je pitanje biometrijskog nadzora uspela da uvede u pravnu proceduru, uključivanjem Poverenika za zaštitu podataka koji je utvrdio da ne postoji pravni osnov za ovakvu obradu podataka, dok je istovremeno informisala širu javnost o opasnostima koje takav nadzor predstavlja za čitavo društvo i svakog od nas – inicijativa #hiljadekamera sada je okrenuta planovima o daljim koracima.

Pridruži se → #hiljadekamera