Druga runda bitke protiv masovnog biometrijskog nadzora

Sporan Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen je iz procedure u ponedeljak, 26. decembra. Odluka o povlačenju usledila je nakon dve održane sesije javne rasprave, koja je prvobitno otvorena na tri sedmice, a zatim produžena po zahtevu građanskih organizacija.

Vlada je ujedno najavila “široke konsultacije” u daljem radu na nacrtu ovog propisa, sa ciljem “da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Republike Srbije.”

Za nešto više od godinu dana, ovo je drugi pokušaj reforme jedne od ključnih oblasti regulative od kog se odustalo tokom javne rasprave. Za razliku od prvog, rad na drugom Nacrtu tekao je paralelno sa serijom konsultativnih sastanaka sa stručnom zajednicom. Međutim, i stručna i šira javnost osporili su niz predloženih odredbi kojima se uređuju ovlašćenja policije i nadležnog ministra.

Kao organizacija posvećena digitalnim pravima i slobodama, SHARE Fondacija se fokusirala na one članove Nacrta koji se bave masovnom, neselektivnom obradom biometrijskih podataka građana kroz sistem pametnog video-nadzora. Ostajemo pri stavu da je neselektivni biometrijski nadzor javnih prostora suprotan Ustavu Srbije i međunarodnim konvencijama o pravima i slobodama građana.

SHARE Fondacija zagovara uvođenje moratorijuma na korišćenje intruzivnih tehnologija koje podrazumevaju masovnu, neselektivnu obradu najosetljivijih ličnih podataka građana. Od prvih najava nabavke sistema za pametni nadzor kineske kompanije Huavej, upozoravamo javnost i nadležne da za takve mere ne postoji uporište u Ustavu i zakonima Srbije, te da bi njegova upotreba grubo narušila principe neophodnosti i srazmernosti, ugrađene u nacionalnu i međunarodnu regulativu policijskih ovlašćenja.

Zahvaljujemo se aktivistima, saradnicima i svim partnerskim organizacijama s kojima smo zajedno izborili ovu pobedu. 

Korisni linkovi: