AKCIJA // LOV NA KAMERE

Prošlog meseca smo započeli lociranje pametnih kamera na ulicama Beograda. Od građana smo dobili fotografije sa oko 200 lokacija, mejlom ili uz haštag #hiljadekamera. Većinu smo verifikovali i upisali u tabelu. Cilj nam je da sve kamere u gradu stavimo na mapu koja će biti razumljiva i dostupna sugrađanima, a do tada smo pripremili privremenu mapu.  

U međuvremenu, policija je objavila svoju listu sa 131 kamernim mestom. Ipak, građanska mapa sadrži nove pametne kamere koje policija nije objavila.

Potrebna nam je tvoja pomoć. Treba potvrditi lokacije kamera sa policijskog spiska i dopunjavati građansku mapu. Idealna potvrda sadrži jasnu fotografiju kamere (da se vidi da je pametna, a ne obična) i njenog mesta u prostoru - još bolje ako imamo utvrđene koordinate. Modele pametnih kamera za prepoznavanje lica proveri ovde.

Pogledaj tabelu, možda se pominje ulica iz tvog kraja. Verovatno u tvom kraju postoje kamere koje se još uvek ne nalaze u tabeli. Ako lokacija kamere nije verifikovana, ili nedostaje neki drugi podatak o njoj - prošetaj i slikaj je. Postavi sliku na twitter uz haštag #hiljadekamera, ili nam je pošalji na adresu [email protected].

Već smo proverili tridesetak kamera sa spiska policije. Najveća razlika između naše i njihove mape nalazi se na teritoriji Novog Beograda. Ta opština je preplavljena pametnim kamerama za masovni nadzor.

Više informacija o kampanji #hiljadekamera:

hiljade.kamera.rs
twitter.com/hiljadekamera
t.me/hiljadekamera